Bild på medlemmar

Fotograf: Anna Simonsson

Välkommen till vår a-kassa

Här kan du som jobbar, eller senast jobbade, inom någon av våra nio branscher bli medlem.

Vi organiserar medlemmar från samma branscher som Seko, Service- och kommunikationsfacket. Länk till mer information om våra branscher

Vad innebär det att bli medlem?

Du som blir medlem hos oss omfattas av en arbetslöshetsförsäkring. Om du blir arbetslös kan du få ersättning under 300 dagar (450 dagar om du har barn under 18 år) under förutsättning att du uppfyller villkoren för ersättning. Läs mer längst ner på sidan.

Bli medlem nu

Ansök direkt genom att fylla i vår ansökan om medlemskap. Signera med e-legitimation så skickas den till oss för beslut. Du kan också välja att skriva ut din ifyllda ansökan för att signera den eller att få din ifyllda ansökan utskriven och hemskickad till dig med post.

Om du väljer att skriva ut den och signera den själv kan du välja att fotografera/ skanna den och skicka den med e-post till oss. Adressen är då akassan@seko.se.

Vill du skicka din ansökan med post gör du det till den adress som finns angiven på blanketten.

Du som har fyllt 64 år eller mer kan inte beviljas medlemskap.

Hur snabbt kan jag bli medlem?

Du kan tidigast bli medlem från och med den första i den månad vi får in din ansökan.

Medlemskap i fackförbundet Seko

Vår medlemsansökan gäller enbart för medlemskap i a-kassan. Genom att vara medlem i både a-kassan och facket får du bäst skydd i händelse av arbetslöshet. Genom ditt fackmedlemskap omfattas du av en inkomstförsäkring som ger dig 80 procent av din faktiska lön om du blir arbetslös under förutsättning att du uppfyller villkoren för ersättning.

Ansök om medlemskap i Seko redan i dag. Det gör du enkelt på deras webbplats. Länk till ansökan om medlmemskap i Seko, Service- och kommunikationsfacket.

Byt till oss från annan a-kassa

Om du är medlem i en annan a-kassa men vill byta till oss gör du det genom att kryssa i alternativet "Jag vill ha hjälp att byta a-kassa" på vår ansökan om medlemskap så hjälper vi dig med det.

alternativt

Ta kontakt med din nuvarande a-kassa och avsluta ditt medlemskap hos dem i anslutning till att du ansöker om medlemskap hos oss.

Viktigt

För att få ett sammanhängande medlemskap måste du skicka in din ansökan om medlemskap till oss senast månaden efter att du gått ur din tidigare a-kassa.

För att minimera risken för att det ska bli ett glapp kan du ansöka om medlemskap hos oss samtidigt som du avslutar ditt medlemskap i din tidigare a-kassa.

För dig som deltar i arbetsmarknadspolitiska program

Du som deltar i arbetsmarknadspolitiska program via Arbetsförmedlingen får din ersättning utbetald från Försäkringskassan.

Vi råder dig att fortsätta att vara medlem i a-kassan eftersom din ersättning sänks till 223 kronor per dag om du avslutar ditt a-kassemedlemskap under den tid du deltar i programmet.

Inkomstförsäkring genom facket

Du som är medlem i vår a-kassa om fattas av ett skydd om du skulle bli arbetslös. Om du uppfyller ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor kan du få 80 procent av din tidigare lön, maximalt 910 kronor per dag, under de 100 första dagarna av din arbetslöshet. Därefter sjunker ersättningen till maximalt 760 kronor om dagen ersättningsperioden ut. 

Du som också är medlem i facket (Seko) omfattas av deras inkomstförsäkring. Den ger dig 80 procent av din faktiska lön under dina 100 första arbetslösa dagar.

Läs mer om Sekos inkomstförsäkring som administreras av Folksam

Villkoren för ersättning från oss

För att du ska kunna få ersättning från oss krävs att du uppfyller grundvillkoren för ersättning samt ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor. Läs mer om dessa via länkarna nedan.

Du som uppfyller ett arbetsvillkor men som inte hunnit vara medlem i en a-kassa under ett år kan beviljas ett grundbelopp. Det högsta grundbeloppet är 365 kronor per dag. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Cecilia Lundqvist
Kategorier: