Bild på medlemmar

Fotograf: Anna Simonsson

Välkommen till vår a-kassa

När du går med i vår a-kassa försäkrar du din lön. Bli medlem hos oss redan i dag så missar du ingen värdefull medlemstid.

För att du ska kunna bli medlem hos oss krävs att du jobbar eller senast har jobbat inom någon av de branscher som fackförbundet Seko organiserar.

Läs mer om våra branscher här.

Bli medlem nu

Ansök om medlemskap i vår a-kassa redan i dag. Signera din ansökan med e-legitimation/ BankID. Har du inte e-legitimation kan du ändå fylla i din ansökan via formuläret och själv skriva ut den. Du har också möjlighet att fylla i den och välja att få den hem skickad för underskrift.

Vilka är villkoren?

  • Du kan bara vara medlem i en a-kassa åt gången. Om du är medlem i en annan a-kassa och vill söka medlemskap hos oss måste du först avsluta medlemskapet i din nuvarande a-kassa.
  • Du kan tidigast beviljas medlemskap hos oss den första dagen i den månad vi får din ansökan.
  • Du kan bli medlem fram till den första i månaden före den månad du fyller 65 år.

Vad kostar det?

Det kostar 134 kronor per månad för dig som blir medlem enbart i a-kassan. Är du också medlem i facket (Seko) kostar det 125 kronor per månad.

Hur betalar man?

Läs mer här.

Medlemskap i fackförbundet Seko

Vår medlemsansökan gäller enbart för a-kassan. Genom att vara medlem i både a-kassan och facket får du bäst skydd om du skulle bli arbetslös. Som medlem i Seko omfattas du också av en inkomstförsäkring som kan ge dig mer i ersättning om du skulle bli arbetslös. Läs mer om inkomstförsäkringen längst ner på sidan.

 Ansök om medlemskap i fackförbundet fackförbundet Seko här.

Byt till oss från annan a-kassa

Om du är medlem i en annan a-kassa men vill byta till oss kryssar du i alternativet Jag vill ha hjälp att byta a-kassa på vår medlemsansökan så hjälper vi dig.

alternativt

Ta kontakt med din nuvarande a-kassa och avsluta ditt medlemskap hos dem i anslutning till att du ansöker om medlemskap hos oss.

Viktigt

För att få ett sammanhängande medlemskap måste du skicka in din ansökan om medlemskap till oss senast månaden efter att du gått ur din tidigare a-kassa.

För att minimera risken för att det ska bli ett glapp kan du ansöka om medlemskap hos oss samtidigt som du avslutar ditt medlemskap i din tidigare a-kassa.

För dig som deltar i arbetsmarknadspolitiska program

Du som deltar i arbetsmarknadspolitiska program via Arbetsförmedlingen får din ersättning utbetald från Försäkringskassan.

Vi råder dig att fortsätta att vara medlem i a-kassan eftersom din ersättning sänks till 223 kronor per dag om du avslutar ditt a-kassemedlemskap under den tid du deltar i programmet.

Inkomstförsäkring genom facket

Du som är medlem i vår a-kassa om fattas av ett skydd om du skulle bli arbetslös. Om du uppfyller ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor kan du få 80 procent av din tidigare lön, maximalt 910 kronor per dag, under de 100 första dagarna av din arbetslöshet. Därefter sjunker ersättningen till maximalt 760 kronor om dagen ersättningsperioden ut. 

Inkomstförsäkring via Seko kan ge mer
Om du blir arbetslös, är medlem och både a-kassan och Seko och tjänar mer än 25 025 kronor i månaden kan du få ut cirka 80 procent av din ersättningsgrundande inkomst tillsammans med din ersättning från oss på a-kassan. Detta oberoende av hur stor din inkomst har varit, eftersom Sekos inkomstförsäkring – till skillnad från andra förbund – inte har något övre tak. Du kan få ersättning från inkomstförsäkringen under dina 100 första arbetslösa dagar.

Läs mer om Sekos inkomstförsäkring som administreras av Folksam

Villkoren för ersättning från oss

För att du ska kunna få ersättning från oss krävs att du uppfyller grundvillkoren för ersättning samt ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor. Här kan du läsa mer om vad de olika villkoren innebär. Kontakta oss om du har några frågor.

Du som uppfyller ett arbetsvillkor men som inte hunnit vara medlem i en a-kassa under ett år kan beviljas en grundersättning. Där är det högsta beloppet 365 kronor per dag. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Cecilia Lundqvist
Kategorier: