Bild på medlemmar

Fotograf: Anna Simonsson

Välkommen till vår a-kassa

Här kan du som jobbar, eller senast jobbade, inom någon av våra nio branscher bli medlem för bara 134 kronor per månad. Du blir medlem genom att fylla i vår medlemsansökan här på webbplatsen.

Vem kan bli medlem?

Det kan du som arbetar, eller senast arbetade, inom de branscher som fackförbundet Seko organiserar.

Du kan bara vara medlem i en a-kassa i taget och du kan tidigast bli medlem från och med den första i den månad vi får din ansökan. Du som har fyllt 64 år eller mer kan inte beviljas medlemskapObservera att detta ändras från den 2 juli 2018. Då kan du beviljas medlemskap fram till månaden innan du fyller 65 år.

Här kan du göra din medlemsansökan direkt

Här kan du läsa mer om våra branscher

Vad innebär det att bli medlem?

Du som blir medlem hos oss omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Om du blir arbetslös och uppfyller villkoren kan du få ersättning under 300 dagar (450 dagar om du har barn under 18 år). Läs mer om det längst ner på sidan.

Vad kostar det?

Det kostar 134 kronor per månad för dig som blir medlem enbart i a-kassan. Väljer du att också bli medlem i facket (Seko) betalar du 125 kronor per månad.

Bli medlem i a-kassan nu

Ansök om medlemskap i a-kassan genom att fylla i vår ansökan om medlemskap.

Signera med e-legitimation så skickas den direkt till oss. Har du inte e-legitimation kan du ändå fylla i din ansökan via formuläret och själv skriva ut den. Du har också möjlighet att fylla i den och välja att få den hem skickad för underskrift. 

Medlemskap i fackförbundet Seko

Vår medlemsansökan gäller enbart för medlemskap i a-kassan.

Genom att vara medlem i både a-kassan och facket får du bäst skydd om du skulle bli arbetslös. Som medlem i Seko omfattas du också av en inkomstförsäkring. Du kan läsa mer om inkomstförsäkringen längst ner på sidan.

 Ansök om medlemskap i fackförbundet Seko här.

Byt till oss från annan a-kassa

Om du är medlem i en annan a-kassa men vill byta till oss kryssar du i alternativet Jag vill ha hjälp att byta a-kassa på vår ansökan om medlemskap så hjälper vi dig.

alternativt

Ta kontakt med din nuvarande a-kassa och avsluta ditt medlemskap hos dem i anslutning till att du ansöker om medlemskap hos oss.

Viktigt

För att få ett sammanhängande medlemskap måste du skicka in din ansökan om medlemskap till oss senast månaden efter att du gått ur din tidigare a-kassa.

För att minimera risken för att det ska bli ett glapp kan du ansöka om medlemskap hos oss samtidigt som du avslutar ditt medlemskap i din tidigare a-kassa.

För dig som deltar i arbetsmarknadspolitiska program

Du som deltar i arbetsmarknadspolitiska program via Arbetsförmedlingen får din ersättning utbetald från Försäkringskassan.

Vi råder dig att fortsätta att vara medlem i a-kassan eftersom din ersättning sänks till 223 kronor per dag om du avslutar ditt a-kassemedlemskap under den tid du deltar i programmet.

Inkomstförsäkring genom facket

Du som är medlem i vår a-kassa om fattas av ett skydd om du skulle bli arbetslös. Om du uppfyller ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor kan du få 80 procent av din tidigare lön, maximalt 910 kronor per dag, under de 100 första dagarna av din arbetslöshet. Därefter sjunker ersättningen till maximalt 760 kronor om dagen ersättningsperioden ut. 

Inkomstförsäkring via facket
Tjänar du mer än 25 025 kronor i månaden och är medlem i Seko, så innebär det att du kan få ut cirka 80 procent av din ersättningsgrundande inkomst tillsammans med din ersättning från arbetslöshetskassan. Detta oberoende av hur stor din inkomst har varit, eftersom Sekos inkomstförsäkring – till skillnad från andra förbund – inte har något övre tak.

Läs mer om Sekos inkomstförsäkring som administreras av Folksam

Villkoren för ersättning från oss

För att du ska kunna få ersättning från oss krävs att du uppfyller grundvillkoren för ersättning samt ett arbetsvillkor och ett medlemsvillkor. Läs mer om dessa via länkarna nedan.

Du som uppfyller ett arbetsvillkor men som inte hunnit vara medlem i en a-kassa under ett år kan beviljas en grundersättning. Där är det högsta beloppet 365 kronor per dag. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Cecilia Lundqvist
Kategorier: