Avsluta medlemskap

Om du inte längre vill vara medlem hos oss måste du skriftligen avsluta ditt medlemskap (begära utträde). Tänk på att du måste betala alla avgifter fram till den sista medlemsdagen.

Viktigt! Om du avslutar ditt medlemskap i a-kassan samtidigt som du får aktivitetsstöd från Försäkringskassan kan aktivitetsstödet bli lägre.

Det viktiga är att vi får veta från och med när du vill att ditt medlemskap ska upphöra samt att alla dina avgifter till oss är betalda. Vi uppskattar också om du vill dela med dig om orsaken till varför du väljer att lämna oss.

För dig som blir pensionär (65 år) upphör medlemskapet automatiskt den 1:a i den månad du fyller år.

Ange vilken månad du vill avsluta ditt medlemskap ifrån. Det kan tidigast ske den sista i den månad du meddelar oss att du vill avsluta ditt medlemskap.

Exempel: Om du meddelar oss att du vill avsluta medlemskapet den 15 december 2018 så görs det den 31 december 2018. 

Du kan avsluta ditt medlemskap på flera sätt:

  • Fyll i formuläret längst ner på sidan så får vi ett meddelande direkt och du får en bekräftelse på att din anmälan har gått iväg. Observera att du endast avslutar ditt medlemskap hos oss i a-kassan genom att fylla i formuläret, inte ditt medlemskap i förbundet Seko. 
  • Skicka ett meddelande via Mina sidor och ange från och med vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.
  • Mejla oss och ange vilken månad du vill avsluta ditt medlemskap ifrån. Ange namn, personnummer och från vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.
  • Om du byter a-kassa kan du ge din nya a-kassa fullmakt att avsluta medlemskapet hos oss.

Viktigt

Avgiften fram till din sista medlemsdag ska vara betald. Om den inte är betald kommer vi att kräva in den i efterhand, läs mer längre ner på sidan.

Avsluta medlemskap i facket (Seko) 

Om du också vill avsluta ditt medlemskap i Seko, Service- och kommunikationsfacket, ska du kontakta dem på telefon 0770-457 900. Hos oss kan vi inte hantera ett önskemål om att avsluta ett fackligt medlemskap.

Viktigt att du betalar alla medlemsavgifter

Tänk på att betala alla dina avgifter fram till det datum du vill avsluta ditt medlemskap.

Om du bara slutar betala dina medlemsavgifter tar det tre månader innan du blir avregistrerad. Under denna period är du försäkrad och därför är du också skyldig att betala avgiften under perioden.

Om du inte betalar får du ett inkassokrav från oss och då tillkommer ytterligare kostnader.

För dig som får aktivitetsstöd

Om du avslutar ditt medlemskap medan du får aktivitetsstöd från Försäkringskassan kan storleken på aktivitetsstödet bli lägre. Kontakta oss om du har frågor om detta.

När du blir pensionär

När du fyller 65 år upphör medlemskapet i a-kassan automatiskt den 1:a i den månad du fyller år.

Om du går i förtidspension

Om du går i pension tidigare än vid vid 65 år (förtidspension) måste du också själv avsluta ditt medlemskap (ansöka om utträde) hos oss.

Din ansökan om utträde gäller bara ditt medlemskap i a-kassan. Vill du avsluta ditt medlemskap i från Seko (förbundet) måste du själv kontakta dem.

Hur blir det med autogirot?

Har du haft autogiro? Om du avslutar medlemskapet i facket (Seko) men fortsätter vara medlem i a-kassan så upphör ditt tidigare autogiro. Då behöver du göra en ny ansökan för avgiften till oss i a-kassan. Klicka här för att komma till vår autogiroanmälan. 

Avsluta medlemskap i a-kassan

 
Uppdaterad:
Sidansvarig: Cecilia Lundqvist
Kategorier: