Avsluta medlemskap

Om du inte längre vill vara medlem hos oss måste du skriftligen avsluta ditt medlemskap (begära utträde). Tänk på att du måste betala alla avgifter fram till den sista medlemsdagen.

Viktigt! Om du avslutar ditt medlemskap i a-kassan samtidigt som du får aktivitetsstöd från Försäkringskassan kan aktivitetsstödet bli lägre.

När du vill avsluta ditt medlemskap är det viktigt att du anger när du vill att det ska avslutas. Det kan tidigast avslutas från den dag din begäran kommer till oss. Tänk på att du inte kan inte avsluta medlemskapet retroaktivt.

Om du till exempel vill avsluta ditt medlemskap den sista juni måste vi få in ditt önskemål om att avsluta medlemskapet under juni månad.

För dig som fyller 65 år

Ditt medlemskap upphör automatiskt den 1:a i den månad du fyller 65 år. Om du vill avsluta ditt medlemskap tidigare måste du själv anmäla det till oss.

Så här gör du

Du kan avsluta ditt medlemskap på flera sätt:

  • Fyll i formuläret längst ner på sidan så får vi ett meddelande direkt och du får en bekräftelse på att din anmälan har gått iväg. Observera att du endast avslutar ditt medlemskap hos oss i a-kassan, inte ditt medlemskap i fackörbundet Seko. Dem måste du kontakta själv.
  • Skicka ett meddelande via Mina sidor och ange från och med vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.
  • Mejla oss. Ange namn, personnummer och från vilket datum du vill avsluta ditt medlemskap.
  • Om du byter a-kassa kan du ge din nya a-kassa fullmakt att avsluta medlemskapet hos oss.

Viktigt

Avgiften fram till din sista medlemsdag ska vara betald. Om den inte är betald kommer vi att kräva in den i efterhand. Läs mer om det längre ner på sidan.

Avsluta medlemskap i facket (Seko) 

Om du också vill avsluta ditt medlemskap i Seko, Service- och kommunikationsfacket, ska du kontakta dem på telefon 0770-457 900. Vi kan inte avsluta ditt medlemskap åt dig.

Viktigt att du betalar alla medlemsavgifter

Tänk på att betala alla dina avgifter fram till det datum du vill avsluta ditt medlemskap.

Om du slutar att betala dina medlemsavgifter tar det tre månader innan du blir avregistrerad. Under denna period är du försäkrad och därför är du också skyldig att betala avgiften under perioden.

Om du inte betalar får du ett inkassokrav från oss och då tillkommer ytterligare kostnader.

För dig som får aktivitetsstöd

Om du avslutar ditt medlemskap medan du får aktivitetsstöd från Försäkringskassan kan storleken på aktivitetsstödet bli lägre. Kontakta oss om du har frågor om detta.

När du blir pensionär

När du fyller 65 år upphör medlemskapet i a-kassan automatiskt den 1:a i den månad du fyller år.

Om du går i förtidspension

Om du går i pension tidigare än vid vid 65 år (förtidspension) måste du själv avsluta ditt medlemskap (ansöka om utträde) hos oss.

Din ansökan om utträde gäller bara ditt medlemskap i a-kassan. Vill du avsluta ditt medlemskap i från Seko (förbundet) måste du själv kontakta dem.

Hur blir det med autogirot?

Har du haft autogiro? Om du avslutar medlemskapet i facket (Seko) men fortsätter vara medlem i a-kassan så upphör ditt tidigare autogiro. Då behöver du göra en ny ansökan för avgiften till oss i a-kassan. Klicka här för att komma till vår autogiroanmälan. 

Avsluta medlemskap i a-kassan

 
Uppdaterad:
Sidansvarig: Cecilia Lundqvist
Kategorier: