Sjöanställd
Är du sjöanställd och får ett tillfälligt arbete samtidigt som du är arbetslös, finns det några saker du behöver tänka på.
Skicka in anställningsavtalet
Får du ett tillfälligt jobb under din arbetslöshet behöver du skicka in anställningsavtalet till oss för det tillfälliga jobbet så fort som möjligt. Du skickar enklast in det via Mina sidor. Om avtalet inte är digitalt går det bra att skanna eller fotografera av det.
Vi hjälper dig gärna
Skicka ett meddelande via Mina sidor eller ring till oss om du undrar över något. Tillhör du sjökollektivet och är fackligt ansluten, kan du få hjälp av din fackliga avdelning som du når på telefonnummer 0770-457 950.
Bra att veta om du är sjöanställd
Är du bosatt i Finland och blir arbetslös ska du ansöka om medlemskap i den finska a-kassan, eftersom det är den finska a-kassan som kan betala ut ersättning till dig. Du ska även kontakta den finska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen.
När du får ditt med tillhörande komplettering från ditt rederi ska du skicka det till oss. Den finska a-kassan kommer att begära uppgifter från oss som vi skickar till dem, men för att kunna göra det måste vi först få arbetsgivarintyget.
När du har fått bekräftelse att du är medlem i den finska a-kassan avslutar du ditt medlemskap hos oss.
Tar du frivilligt ut kontant vederlag riskerar du att bli avstängd från rätten till ersättning.
För dig som jobbar på sjön enligt 1:1-principen omvandlas delar av din ordinarie arbetstid till vederlag. När din anställning tar slut kan du välja att ta ut vederlaget i kontanter eller att lägga ut vederlaget som anställd tid för att förlänga anställningen.
Om du väljer att ta ut vederlaget i kontanter kan det räknas som att du tackar nej till fortsatt arbete, vilket innebär att du riskerar att bli avstängd från rätten till ersättning.
När det gäller kontant vederlag finns det dock skillnader i hur vederlaget har tjänats in och det påverkar hur vi gör vår bedömning.
Då finns det inte risk för :
Du riskerar inte att bli avstängd från rätten till ersättning om du tar ut kontant vederlag som inte har omvandlats från ordinarie arbetstid.
Detta gäller exempelvis om du tar ut vederlag för tid som är omvandlat från:
- övertid
- mertidsschema
- surrningsersättning
- olika tillägg
- sjukdom eller kurs på ledig tid
Då finns det risk för :
Du riskerar att stängas av från rätten till ersättning om du tar ut kontant vederlag som är intjänat från ordinarie arbetstid och som sedan har omvandlats till vederlag.
Det vill säga om du avslutar en anställning direkt efter arbetad tid ombord och sedan tar ut den omvandlade tid som du har tjänat in som kontant utbetalt vederlag.
Avstängningsdagarna följer en trappa
Om vi beslutar om följer vi en trappa för hur många dagar avstängningen ska gälla. Det vill säga att antalet dagar du stängs av från rätten till ersättning inte beror på hur många dagar du tar ut i kontant vederlag.
Den första gången stänger vi av ersättningen i fem dagar, den andra gången det händer under samma stänger vi av den i tio dagar och den tredje gången i 45 dagar. Om det händer en fjärde gång stänger vi helt av rätten till till ersättning. För att ha rätt till ersättning igen måste du uppfylla ett helt nytt .
Avtalen ser lite annorlunda ut för dig som sjöanställd jämfört med hur de ser ut för personer som är anställda på land. Därför gäller särskilda rutiner när du ska fylla i dina tidrapporter och när du får ett jobb.
Är du arbetslös och tillhör sjöfartsområdet men får ett tillfälligt arbete under din arbetslöshet, ska du skicka in anställningsavtalet du får när du påbörjar en ny anställningsperiod. Fyll sedan i dina tidrapporter utifrån informationen nedan. Tänk på att fridagar/dagar med sjövederlag är anställda dagar och därför ska fyllas i som arbete på tidrapporten.
Så här tidrapporterar du:
Heltidsanställd
Fyll i varje anställd dag, även fridagar/dagar med sjövederlag. Vid en heltidsanställning ska du fylla i 5 timmar och 30 minuter arbete per dag även om du kanske arbetar 10,6 timmar enligt ordinarie schema. Observera att du ska fylla i övertid på den aktuella dagen!
Anställd på 75 procent
Fyll i varje anställd dag, även fridagar/dagar med sjövederlag. Vid en deltidsanställning på 75 procent ska du ange fyra arbetade timmar varje dag. Observera att du ska fylla i mertid/övertid på den aktuella dagen!
Anställd på 50 procent
Fyll i alla dagar, även fridagar/dagar med sjövederlag. Vid en deltidsanställning på 50 procent ska du ange tre arbetade timmar per dag. Observera att du ska fylla i mertid/övertid på den aktuella dagen!
Skärgårdsavtalet eller anställd på ÖRESUNDSLINJEN
Om du arbetar på någon färja som går under skärgårdsavtalet eller är anställd på Öresundslinjen, fyller du i de faktiskt arbetade/avlönade timmarna dag för dag på dina tidrapporter.
Detta beror på att dessa arbetsgivare betalar ut de timmar som överstiger en arbetsdag i kontant vederlag. Anställningen förlängs alltså inte med ett visst antal vederlagsdagar, utan avbryts när du går iland.
Observera!
Om du istället har en anställning där du tjänar in vederlag/fridagar, ska du fylla i 5 timmar och 30 minuters arbete per dag vid en heltidsanställning. Dagar du arbetar och dagar med vederlag fyller du i som arbete.
Förlängt arbetspass
Om du får reda på att ditt arbetspass kommer att förlängas medan du fortfarande arbetar, är det viktigt att du får ett nytt anställningsavtal och att du skickar det till oss så fort som möjligt.
Anställd under en hel vecka
Om du är anställd under en hel vecka kan du välja att fylla i själva anställningens omfattning på din tidrapport. Om du till exempel är anställd på heltid under en vecka kan du fylla i 100 procent. Om du arbetar övertid eller mertid fyller du i extratimmarna på den aktuella dagen.
Det beror framförallt på att arbetstiden på sjön ser annorlunda ut än på land och man som sjöanställd har sjövederlagsdagar.
Arbetstiden för en heltid i de allra flesta sjöavtal är 5 timmar och 30 minuter per dag. På land är arbetstiden vanligtvis 8 timmar. Dessutom är många arbetsdagar på båten ofta arbetsintensiva och längre än just 5 timmar och 30 minuter, vilket gör att den anställde jobbar in tid som senare blir arbetsbefriad, så kallade fridagar eller sjövederlagsdagar. Det innebär att man i regel är anställd några dagar till efter det att man klivit av båten efter ett arbetspass. Även de dagarna ska fyllas i på tidrapporterna.
Senast uppdaterat: 12 maj 2025