Arbetslös för första gången

Det är inte självklart att veta vad man ska göra eller i vilken ordning när man ska göra det när man har blivit arbetslös. Vi hjälper dig!

Du hittar det allra viktigaste här. Vill du läsa mer? Klicka på Läs mer längst ner i guiden så slussas du vidare.

 1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingens webbplats din första arbetslösa dag. Vi kan bara betala ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

  Så fort vi får en signal från Arbetsförmedlingen om att du är arbetssökande skickar vi ett brev med mer information till dig.

  Har du redan loggat in på Mina sidor får du brevet där. Annars kommer det med post.

 2. Logga in på Mina sidor

  Logga in på Mina sidor. Där får du information om hur du går vidare med din ansökan.

  Snabbare utbetalningar med Mina sidor

  När vi har fattat ett beslut i ditt ärende och du har rätt till ersättning kan du få utbetalningen samma vecka. Vi har utbetalning varje helgfri torsdag. Fyll i din tidrapport på Mina sidor senast måndag kväll och få utbetalning i samma vecka.

  Meddelanden till din mejl eller via sms. Eller både och!

  Registrera din mejladress och ditt telefonnummer under Min profil på Mina sidor så får du ett meddelande varje gång du får ett meddelande från oss. Vill du hellre få ett sms kan du välja det. Eller varför inte både och?

  Du behöver e-legitimation/BankID 

  För att logga in på Mina sidor behöver du någon typ av e-legitimation. För att använda Mina sidor från telefon eller surfplatta behöver du ett Mobilt BankID. Läs mer om det här.

 3. Be om ett arbetsgivarintyg

  Mina sidor, under fliken E-tjänster, begär du att din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg åt dig om du inte redan fått ett. Det kan du också göra direkt från arbetsgivarintyg.nu.

  Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje arbetsgivare.

 4. Ladda upp dokument på Mina sidor

  Mina sidor kommer du att få ett antal uppgifter på din personliga Att göra-lista beroende på vad du gjort innan du blev arbetslös. Har du exempelvis studerat, varit sjuk eller föräldraledig kommer du att få frågor om det.

  Om vi ber dig att skicka intyg på vad du gjort kan du ladda upp dem direkt under fliken E-tjänster/Ladda upp dokument på Mina sidor. 

 5. Anmäl konto för utbetalning

  Har du redan ett konto i Swedbank eller om du tidigare begärt överföring till konto i annan bank betalas ersättningen automatiskt ut dit. Har du inte det måste du själv anmäla vilket konto du vill att ersättningen ska betalas ut till.

  Anmäl konto hos Swedbank
  Vill du ha ersättningen till ett konto i en annan bank anmäler du det hos Swedbank. Vi på a-kassan kan inte ändra konto.

  Lös in avin digitalt
  Finns inget konto anmält får du din utbetalning på en avi. Du kan lösa in avin digitalt på Swedbanks webbplats eller genom att besöka något av Swedbanks kontor.

  Här läser du mer om hur du anmäler konto eller löser in din avi.

 6. Fyll i din tidrapport

  Mina sidor fyller du i och signerar dina tidrapporter.

  Varje tidrapport gäller för en vecka. Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den första tidrapporten så vänta inte med att skicka in den.

  Den här filmen visar hur du fyller i din tidrapport på Mina sidor.

  När du väl skickat in din första tidrapport kan du välja hur ofta du vill skicka den fortsättningsvis. Vad passar dig bäst? Varje vecka, varannan, var tredje eller var fjärde? Du väljer.

 7. Beslut från oss

  När vi fått in alla uppgifter som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning från oss.

  Så fort vi fattat ett beslut skickar vi det till Mina sidor om du har loggat in där, annars skickar vi hem det till dig. Om du har rätt till ersättning kan vi betala ut den till dig så snart beslutet är fattat.

  De sex första ersättningsdagarna kallas för karensdagar. Dem får du ingen ersättning för. När karensen är avklarad får du din första ersättningsdag, det är först då vi börjar räkna av dagar från din ersättningsperiod.

  Utbetalning på torsdagar

  Utbetalning sker på torsdagar men det förändras i veckor som innehåller röda dagar. Här kan du se alla årets utbetalningsdagar.

 8. Medlem i facket? Tänk på det här

  Har du rätt till ersättning från inkomstförsäkringen?

  Om du är medlem både hos oss i a-kassan och fackförbundet Seko omfattas du av Sekos inkomstförsäkring. Den kan ge dig högre ersättning under dina 100 första arbetslösa dagar. Läs mer om inkomstförsäkringen här.

  Hör av dig till Seko för att se om din medlemsavgift kan sänkas

  Om du är medlem i facket så kan din avgift komma att sänkas när du är arbetslös. Du kan anmäla din förändrade situation direkt på deras webbplats. Länken hittar du här.

  Du kan också kontakta ditt lokala Seko-kontor. Kontaktuppgifter hittar du här. 

 9. Läs mer

  Här kan du läsa mer om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

Skyldighet att lämna uppgifter skyndsamt

En av förutsättningarna för att du ska få ersättning från oss är att du lämnar de uppgifter vi behöver för att kunna fatta ett beslut i ditt ärende.

Du ska också snabbt, senast inom 14 dagar, meddela oss när din situation förändras. Det kan exempelvis vara att du får ett jobb, startar egen verksamhet, ska börja studera, blivit sjuk, blir medlem i en styrelse eller när du ansöker om uttag av pension.