Arbetslös för första gången
Det är inte självklart att veta vad man ska göra eller i vilken ordning när man ska göra det när man har blivit arbetslös. Vi hjälper dig!
Du hittar det allra viktigaste här. Vill du läsa mer? Klicka på Läs mer längst ner i guiden så slussas du vidare.
-
Anmäl dig på Arbetsförmedlingen
Det är viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingens webbplats din första arbetslösa dag. Vi kan bara betala ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.
Så fort vi får en signal från Arbetsförmedlingen om att du är arbetssökande skickar vi ett brev med mer information till dig.
Har du redan loggat in på Mina sidor får du brevet där. Annars kommer det med post.
-
Logga in på Mina sidor
Logga in på Mina sidor. Där får du information om hur du går vidare med din ansökan.
Snabbare utbetalningar med Mina sidor
När vi har fattat ett beslut i ditt ärende och du har rätt till ersättning kan du få utbetalningen samma vecka. Vi har utbetalning varje helgfri torsdag. Fyll i din tidrapport på Mina sidor senast måndag kväll och få utbetalning i samma vecka.
Meddelanden till din mejl eller via sms. Eller både och!
Registrera din mejladress och ditt telefonnummer under Min profil på Mina sidor så får du ett meddelande varje gång du får ett meddelande från oss. Vill du hellre få ett sms kan du välja det. Eller varför inte både och?
Du behöver e-legitimation/BankID
För att logga in på Mina sidor behöver du någon typ av e-legitimation. För att använda Mina sidor från telefon eller surfplatta behöver du ett Mobilt BankID. Läs mer om det här.
-
Be om ett arbetsgivarintyg
På Mina sidor, under fliken E-tjänster, begär du att din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg åt dig om du inte redan fått ett. Det kan du också göra direkt från arbetsgivarintyg.nu.
Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje arbetsgivare.
-
Ladda upp dokument på Mina sidor
På Mina sidor kommer du att få ett antal uppgifter på din personliga Att göra-lista beroende på vad du gjort innan du blev arbetslös. Har du exempelvis studerat, varit sjuk eller föräldraledig kommer du att få frågor om det.
Om vi ber dig att skicka intyg på vad du gjort kan du ladda upp dem direkt under fliken E-tjänster/Ladda upp dokument på Mina sidor.
-
Anmäl konto för utbetalning
Alla våra utbetalningar görs via Swedbank.
Om du har ett konto hos Swedbank eller om du tidigare har begärt överföring till en annan bank kommer din ersättning att sättas in där första gången. Annars får du din första utbetalning på en utbetalningsavi.
Byt konto själv
Du kan själv välja att byta det konto som din ersättning ska gå till.
Byt konto här. -
Fyll i din tidrapport
På Mina sidor fyller du i och signerar dina tidrapporter.
Varje tidrapport gäller för en vecka. Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den första tidrapporten så vänta inte med att skicka in den.
Den här filmen visar hur du fyller i din tidrapport på Mina sidor.
När du väl skickat in din första tidrapport kan du välja hur ofta du vill skicka din tidrapport. Vad passar dig bäst? Varje vecka, varannan, var tredje eller var fjärde? Du väljer.
-
Medlem i facket? Tänk på det här
Ansök om ersättning från inkomstförsäkringen
Om du är medlem både hos oss i a-kassan och fackförbundet Seko omfattas du av Sekos inkomstförsäkring. Den kan ge dig högre ersättning under dina 100 första arbetslösa dagar. Läs mer om inkomstförsäkringen här.
Hör av dig till Seko för att se om din medlemsavgift kan sänkas
Om du är medlem i facket så kan din avgift komma att sänkas när du är arbetslös. Du kan anmäla din förändrade situation direkt på deras webbplats. Länken hittar du här.
Du kan också kontakta ditt lokala Seko-kontor. Kontaktuppgifter hittar du här.
-
Läs mer
Här kan du läsa mer om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.
Skyldighet att lämna uppgifter skyndsamt
En av förutsättningarna för att du ska få ersättning från oss är att du lämnar de uppgifter vi behöver för att kunna fatta ett beslut i ditt ärende.
Du ska också snabbt, senast inom 14 dagar, meddela oss när din situation förändras. Det kan exempelvis vara att du får ett jobb, startar egen verksamhet, ska börja studera, blivit sjuk, blir medlem i en styrelse eller när du ansöker om uttag av pension.