Sju av tio positiva till förändringarna

Enligt en Sifo-undersökning som Sveriges a-kassor har låtit göra är sju av tio tillfrågade positiva till de tillfälliga förändringarna i a-kassan.

Publicerad:

De tillfälliga förändringarna som infördes till följd av coronapandemin innebär bland annat att fler kan kvalificera sig för ersättning och att ersättningsnivåerna har höjts.

Enligt Sifo-undersökningen, som gjorts bland 1 000 svenskar i åldersgruppen 18-79, anser 73 procent att de tillfälliga förändringarna är bra eller mycket bra och endast 16 procent svarar att ändringarna är ganska eller mycket dåliga.

Allra nöjdast är de som skulle rösta på det rödgröna blocket om det vore val i dag.

Indexera a-kassan

De tillfälliga höjningarna av ersättningsnivåerna är de första som gjorts sedan 2015. Innan dess var det 13 år sedan det skedde. 

– För att a-kassan ska vara en långsiktigt effektiv omställningsförsäkring är det viktigt att ersättningen ökar i takt med löneutvecklingen. Därför vill vi se en så kallad indexering av ersättningen på samma sätt som i sjukförsäkringen, i stället för ryckiga höjningar med ojämna intervaller, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet.

Uppdaterad:
Sidansvarig: A-kassan
Kategorier: