Höjd ersättning blir kvar

De tillfälliga höjningarna av ersättningsnivåerna i a-kassan förlängs i två år till. Det gör även lättnaderna i arbetsvillkoret, meddelade finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade statsbudgeten. Definitivt beslut tas i riksdagen i slutet av november.

-  Det är självklart positivt för dem som drabbas av arbetslöshet samtidigt som det sannolikt kommer att leda till höjda medlemsavgifter för a-kassornas medlemmar, konstaterar Affe Mellström, kassaföreståndare på Sekos a-kassa.

Publicerad:

Det var i våras som riksdagen fattade beslut om att höja taket i a-kassan för att mildra pandemins effekter. När Magdalena Andersson under måndagen presenterade budgeten framgick det att höjningen föreslås bli kvar i två år till, liksom lättnaderna i arbetsvillkoret.

- Det känns såklart bra att de av våra medlemmar som drabbas av arbetslöshet kan känna trygghet i rimliga ersättningar från a-kassan den närmsta två åren, säger Affe Mellström.

- Likaså är det positivt att det även kommande år blir något enklare att uppfylla ett arbetsvillkor, vilket gör att fler omfattas av försäkringen.

Ökade medlemsavgifter att vänta

Det Affe Mellström dock ser mindre positivt på är att de höjda ersättningsnivåerna innebär att a-kassans kostnader för finansieringsavgiften till staten ökar kraftigt.

- Våra kostnader kommer att öka med ungefär 20 miljoner kronor per år. Allt tyder på att vår a-kassa, i likhet med övriga a-kassor i Sverige, kommer att behöva höja medlemsavgiften under nästa år, säger han.

- Vi hade förstås önskat att staten hade kompenserat a-kassorna för de kraftigt höjda kostnaderna, men så har det inte blivit.

Hur hög avgiftshöjningen kan väntas bli vill Affe Mellström inte kommentera.

- Det är styrelsen som fattar beslut om medlemsavgiften, så jag vill avvakta deras beslut.

FAKTA

Beslutet att behålla de höjda ersättningsnivåerna i a-kassan innebär att den som har rätt till inkomstbaserad ersättning (ersättning som grundar sig på den lön man hade innan arbetslösheten) som mest kan få 1 200 kronor om dagen de 100 första arbetslösa dagarna. Därefter sjunker ersättningen till maximalt 1 000 kronor om dagen ersättningsperioden ut.

Den som har rätt till grundersättning (den som uppfyller ett arbetsvillkor men inget medlemsvillkor) kan som mest få 510 kronor, och som lägst 255 kronor, om dagen.

Läs mer om lättnaderna i arbetsvillkoret här.

 

Uppdaterad: