Corona

Många hör av sig till oss med frågor kring sin arbetslöshet i samband med coronapandemin. Oavsett anledning till arbetslösheten gäller samma regler och villkor som vanligt.

Om regering och riksdag ändrar dessa regler på något sätt kommer information om det att finnas här på vår webbplats.

Tre villkor

För att ha rätt till ersättning som baseras på din tidigare inkomst ska du uppfylla tre villkor:

  1. Medlemsvillkoret: du ska ha varit medlem i en a-kassa i 12 månader.
  2. Arbetsvillkoret: du ska ha arbetat minst 6 månader det senaste året, minst 80 timmar per kalendermånad alternativt 480 timmar under sex sammanhängande kalendermånader, med minst 50 timmar i varje månad. Vi tittar först på det arbete du utfört det senaste året. Tiden vi räknar på kan förlängas om du till exempel varit föräldraledig, avslutat heltidsstudier eller varit sjuk. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under medlemskapstiden.
  3. Grundvillkoret: Du ska vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Grundersättning

Har du inte hunnit vara med i a-kassan i 12 månader kan du ändå ansöka om ersättning som grundar sig på arbetstiden, så kallad grundersättning. Grundersättningen är maximalt 365 kronor per dag.

Här kan du läsa mer om våra villkor och regler.

Är du medlem hos oss?

Om du är osäker på ditt medlemskap kan du logga in på Mina sidor och välja "Min profil" i menyn. Där kan du se om och hur länge du varit medlem. Är du inte medlem ansöker du om medlemskap här.

Paus i aktivitetsrapporteringen

Med anledning av corona har Arbetsförmedlingen beslutat att tillfälligt helt stoppa aktivitetsrapporteringen. Läs mer här.

Korttidspermittering

Från den 16 mars kan arbetsgivare ansöka om stöd för korttidspermittering för att arbetstagaren går ner i tid och lön.

Om du går ner i arbetstid på grund av att arbetsgivaren får stöd för korttidspermittering kan du inte få ersättning från oss.

Om du har en deltidsanställning kan du ha rätt till ersättning för tid du ändå inte skulle ha arbetat.

OM DU BLIR ARBETSLÖS SENARE

Om du vid ett senare tillfälle skulle bli arbetslös kan månader med korttidsarbete, som innehåller mindre arbetstid och mindre lön, väljas bort till förmån för månader innan korttidsarbetet. Det gör att din ersättning från oss inte behöver påverkas negativt.

Skulle det däremot vara bättre för dig att använda korttidsarbetet när vi beräknar din ersättning så kan vi göra det.

Har du blivit varslad?

Att du har blivit varslad innebär inte att du ännu har blivit uppsagd. Om du har frågor om din anställning och om varsel rekommenderar vi dig att kontakta fackförbundet Seko.

Ring dem på 0770-457 900 eller besök deras webbplats här. 

Smittbärarpenning/sjukpenning

Får du inte söka arbete på grund av att du är smittad av coronaviruset eller utreds för smitta? Läs mer här.

Får du som arbetslös inte lämna ditt barn på förskolan?

Om du trots det kan vara aktivt arbetssökande, anträffbar för Arbetsförmedlingen och eventuella arbetsgivare samt kan ta ett arbete med kort varsel kan du anses stå till arbetsmarknadens förfogande. Det betyder att du kan få ersättning från a-kassan under den tiden.

Om du däremot inte kan vara aktivt arbetssökande och anträffbar anses du inte stå till arbetsmarknadens förfogande. Då har du inte heller rätt till ersättning.

Är ditt barn sjukt?

Om ditt barn är sjukt eller smittat och du därför vårdar det anses du inte stå till arbetsmarknadens förfogande. Då får du söka ersättning från Försäkringskassan.

Våra kontor stängda för besök

Med anledning av coronaviruset går det just nu inte att besöka något av våra kontor. Vi hänvisar istället till våra telefontider som är helgfria vardagar mellan klockan 08.00-16.00.

Uppdaterad: